Jócsontok - Kozma Hilda

Üdvözlöm, a nevem Kozma Hilda, a Jócsontok Fehérvári Kutyasuli iskolavezetője vagyok.

Mikor is kezdődött a "kalandom" a kutyákkal?

 Akkor, amikor 8-9 évesen, rokonoknál nyaralva félelemmel vegyes tisztelettel kezdtem a családban tartott óriás schnauzerrel barátkozni?
 Vagy talán akkor, amikor 10 éves koromban – hosszas könyörgés után – megkaptam Csöpit, életem első kutyáját?
 Vagy akkor, amikor a Kyra nevű, 8 hetes rottweiler gombóc megérkezett a házunkba?
 Vagy amikor Balut hazavittem a menhelyről, és elkezdtem a már felnőtt kutyával kapcsolatot építeni?

 Nem tudom, de tény: a kutyák meghódították a szívemet!

 Mindegy, hogy kistermetű vagy óriás, fekete vagy fehér, hosszú vagy rövidszőrű, 3 hetes vagy 10 éves, pedigrés vagy keverék, gazdás vagy menhelyes... egyszerűen imádom őket!
Jócsontok - Balu
 A Tükör Módszerrel 2008-ban találkoztam a Népszigeti Kutyaiskolán, mikor kutyák és emberek elleni agresszió problémás kutyámmal kerestem segítséget. Segítséget, hiszen – mint kiderült – a megoldás nálam volt. Miután az alap- és középfokú tanfolyamot elvégeztük, kapcsolatunk Kyrával alapvetően megváltozott.
A probléma kezdeti lépésként 90%-kal csökkent, én pedig beleszerettem a módszerbe. Elkezdtem tanulni, megfigyelő (gyakornok), segítő oktató, majd az Őrmezői Kutyaiskolán csoportvezető oktató lettem.

 Mikor már úgy tűnt, minden megoldódott, bizonyára unatkoztam, mert 2010-ben új kihívásként a Herosz menhelyről örökbe fogadtam egy négyéves rottweiler kan kutyát, aki Balu névre hallgatott. „Zöldfülűként” hozzám érkezve, némi viselkedés terápia után őt is sikerült szocializálni, és a kizárólag kertben tartott, érzelmi traumákon átesett állat szabadon és biztonságosan kommunikált kutyatársaival.

 Köszönöm Kyra és Balu kutyáimnak mindazt, amire megtanítottak. 2015-ben mindketten átkeltek a szivárványhídon, helyet és teret adva Brankonak, aki 2015. júliusában érkezett a családunkba, majd Zorkának, aki 2018-tól erősíti a csapatunkat.
Miután megismerkedtem a Tükör Módszerrel, és oktatóként egyre több kutya-gazda kapcsolat pozitív változásának lehettem tanúja, egyre jobban foglalkoztatott, hogy több, Budapesttől távolabb élő gazda és kutya számára is elérhető lehessen ez a tapasztalat. A módszer szélesebb körű terjedésével összhangban, 3 éves oktatói gyakorlattal a hátam mögött ezért döntöttem úgy, hogy elhozom a módszert lakóhelyemre, a Fehérváron élő kutyatulajdonosoknak és kutyáiknak.

 Az iskola 2012-től kutyaovival, alap- és középfokú tanfolyamokkal és kutyás sportokkal gazdagította a fehérvári kutyás palettát.
A kutyaoktatás a világon mindenhol nagymértékben fejlődő terület, mind Európában, mind a tengerentúlon egyre újabb és újabb kutatások állítják a tudományt a társállatok jóllétének szolgálatába.
Vallom és hiszem tehát, hogy annak, aki kutyákkal és emberekkel foglalkozik, folyamatosan tanulnia kell, hogy lépést tudjon tartani ennek a világnak az intenzív fejlődésével.
Branko kutyámmal való munkám által kerültem kapcsolatba 2017-ben a brit absoluteDogs játék alapú tréningjeivel, majd 2018-ban tanúsított tréner lettem.

A gyakorlatban 2017-től magánfoglalkozásokon és a saját kutyáimmal alkalmaztam ezt a világban még csak most terjedő módszert, mely mind a sportkutyáknál, mind a családi kutyáknál szép eredményeket ér el.
A játék alapú tréningek tesztelés és kipróbálás után, 2021-től lettek az iskola tanfolyami kínálatának részei.
 
 

;

Tanfolyam


Jócsontok - Tanfolyam

 Az alapfokú tanfolyam célja, hogy a gazdik megtanulják a kutya-kommunikáció, kutya-gondolkodás alapjait és felismerjék saját szerepüket a kutya nevelésében, azaz megismerjék a Tükör módszert. Iskolánkon alap és középfokú tanfolyam indul. A tanfolyami csoportok létszáma korlátozott, így kérjük mielőbb jelezzék részvételi szándékukat!

Tovább...

Kutyaovi:


Jócsontok - Kutyaovi

 A kutyák kölyökkorban nagyon kíváncsiak és mindenre fogékonyak. Azokat az élményeket, melyeket ebben a korban élnek át, mélyen elraktározzák. Ezért nagyon fontos, hogy kontrollált körülmények között ismerkedjenek a különböző ingerekkel.

Tovább...

Legfrissebb hírünk