Jócsontok - Kozma Hilda

Üdvözlöm, a nevem Kozma Hilda, a székesfehérvári Tükör Iskola iskolavezetője vagyok.

Mikor is kezdődött a "kalandom" a kutyákkal?

 Akkor, amikor 8-9 évesen, rokonoknál nyaralva félelemmel vegyes tisztelettel kezdtem a családban tartott óriás schnauzerrel barátkozni?
 Vagy talán akkor, amikor 10 éves koromban – hosszas könyörgés után – megkaptam Csöpit, életem első kutyáját?
 Vagy akkor, amikor a Kyra nevű, 8 hetes rottweiler gombóc megérkezett a házunkba?
 Vagy amikor Balut hazavittem a menhelyről, és elkezdtem a már felnőtt kutyával kapcsolatot építeni?

 Nem tudom, de tény: a kutyák meghódították a szívemet!

 Mindegy, hogy kistermetű vagy óriás, fekete vagy fehér, hosszú vagy rövidszőrű, 3 hetes vagy 10 éves, pedigrés vagy keverék, gazdás vagy menhelyes... egyszerűen imádom őket!
Jócsontok - Balu
 A Tükör Módszerrel 2008-ban találkoztam a Népszigeti Kutyaiskolán, mikor kutyák és emberek elleni agresszió problémás kutyámmal kerestem segítséget. Segítséget, hiszen – mint kiderült – a megoldás nálam volt. Miután az alap- és középfokú tanfolyamot elvégeztük, kapcsolatunk Kyrával alapvetően megváltozott.
A probléma kezdeti lépésként 90%-kal csökkent, én pedig beleszerettem a módszerbe. Elkezdtem tanulni, megfigyelő (gyakornok), segítő oktató, majd az Őrmezői Kutyaiskolán csoportvezető oktató lettem.

 Mikor már úgy tűnt, minden megoldódott, bizonyára unatkoztam, mert 2010-ben új kihívásként a Herosz menhelyről örökbe fogadtam egy négyéves rottweiler kan kutyát, aki Balu névre hallgat. „Zöldfülűként” hozzám érkezve, némi viselkedés terápia után őt is sikerült szocializálni, és a kizárólag kertben tartott, érzelmi traumákon átesett állat ma már szabadon és biztonságosan kommunikál kutyatársaival.

 Köszönöm mindkét kutyámnak mindazt, amire eddig megtanítottak, és remélem, még sok szép élmény vár minket együtt. Miután megismerkedtem a Tükör Módszerrel, és oktatóként egyre több kutya-gazda kapcsolat pozitív változásának lehettem tanúja, egyre jobban foglalkoztatott, hogy több, Budapesttől távolabb élő gazda és kutya számára is elérhető lehessen ez a tapasztalat. A módszer szélesebb körű terjedésével összhangban, 3 éves oktatói gyakorlattal a hátam mögött ezért döntöttem úgy, hogy elhozom a módszert lakóhelyemre, a Fehérváron élő kutyatulajdonosoknak és kutyáiknak.

 Örömmel jelenthetem ki, hogy Kutyaiskolánk élvezi a Tükör Módszer szerint működő iskolák szakmai támogatását, tehát egy nagy, barátságos – és immár nemzetközi – család része vagyunk.
 

Nevem Sipos-Doba Borbála.

Kutyás pályafutásom 2009 februárjában kezdődött, mikor végre megkaptam első kutyámat Mézit, egy 4 hónapos Jack Russell Terriert.
Nem biztattak az elején, hogy első kutyának egy JRT-t jó választás, de már akkor is szerettem a kihívásokat J. Ahogy teltek a hónapok egyre inkább úgy éreztem, hogy kevés az amit a kutyussal csinálok -  a napi séták, kirándulások, alap dolgok tanítása - valami többre van szükségünk.
2011 elején meg is találtam a számunkra legalkalmasabb területet, ahol együtt dolgozhatunk, jobban összekovácsolódhatunk, mindezt az agilityben. Nagyon megszerettük, gyorsan fejlődtünk, hamar eredményeket értünk el. Jelenleg is A3-as versenyzőként űzzük ezt a sportot.
Mézi és az agility hatására hamar a kutyázás rabjává váltam.
Nem sokkal később, 2012 nyarán hozzám került egy 5 hónapos Malinois fajtájú kutyus Nita, szintén sportolási céllal. Viszont rögtön az elején problémák adódtak vele leginkább a szocializáció területén, mivel későn került ki az alomból.
Elhatároztam, hogy mindenképpen iskolába fogom vinni, mielőtt aktívan belevágunk az agilitybe.
A pár éves kutyás múltamnak köszönhetően megismertem több iskolát is, illetve több kutyát különböző iskolákból, így nem volt kérdés, hogy a Tükör Módszert fogom választani. Úgy gondoltam ezzel a módszerrel fognak tudni segíteni leginkább a problémáinkon.
Az Őrmezői kutyaoviban kezdtünk és nagy örömünkre, 2013-ban elindult a Jócsontok Fehérvári Kutyasuli első alapfokú tanfolyama. A problémáink szépen elkezdtek csökkeni az iskola hatására, én pedig beleszerettem ebbe a módszerbe, ebbe a társaságba olyannyira, hogy mikor elvégeztem Nitával az alap- és középfokot, gyorsan beírattam Mézit is, mert nem szerettem volna onnan elszakadni.
Úgy éreztem a sulizás már az életünk részévé vált.
Ezen elgondolkozva arra jutottam, jobban bele kellene tanulnom, tovább kellene képezni magam.
Először megfigyelőként, majd segítőként vettem részt a foglalkozásokon és ezen felül természetesen a saját kutyáim továbbképzésével is foglalkozom az iskola keretein belül, klubfoglalkozások/vizsgára felkészülés, agility, őrző-védő, mantrailing.
 
 

;

Tanfolyam


Jócsontok - Tanfolyam

 Az alapfokú tanfolyam célja, hogy a gazdik megtanulják a kutya-kommunikáció, kutya-gondolkodás alapjait és felismerjék saját szerepüket a kutya nevelésében, azaz megismerjék a Tükör módszert. Iskolánkon alap és középfokú tanfolyam indul. A tanfolyami csoportok létszáma korlátozott, így kérjük mielőbb jelezzék részvételi szándékukat!

Tovább...

Kutyaovi:


Jócsontok - Kutyaovi

 A kutyák kölyökkorban nagyon kíváncsiak és mindenre fogékonyak. Azokat az élményeket, melyeket ebben a korban élnek át, mélyen elraktározzák. Ezért nagyon fontos, hogy kontrollált körülmények között ismerkedjenek a különböző ingerekkel.

Tovább...

Legfrissebb hírünk

  Kedves Kutyaovisok!
A Pünkösd hétvégi ovi ( szombat és vasárnap) az ünnepi hosszú hétvége miatt szünetel.
Jó pihenést, szép ünnepet mindenkinek!...

Tovább...